„Vom susține un guvern doar atunci când vom fi convinși că proiectele de competență, de profesionalism pentru electoratul nostru de centru-stânga sunt reprezentate. Sunt la al patrulea mandat, nu am votat decât guvern despre care am avut toate datele că pot să reușească. Știți că nu am susținut nici Guvernul Cioloș. Nu vom vota acest Guvern al domnului Orban, PNL și probabil că și de data asta vom avea dreptate”, a afirmat Victor Ponta, miercuri, la Parlament.
Întrebat dacă parlamentarii Pro România vor participa la plenul reunit unde va fi dat votul de învestire a noului Executiv, Victor Ponta a răspuns: „O să discutăm acest lucru”.
„Ne-am înțeles pe un singur lucru. Vom susține cei de la Pro România alegeri anticipare pentru Parlament. Din punctul nostru de vedere se pot realiza și au și sens pentru binele tuturor, să le facem odată cu cele locale”, a completat Ponta.
Victor Ponta a avut o întâlnire cu Ludovic Orban, miercuri, la Parlament, unde a discutat cu liderul PNL despre formarea noului Guvern.
PMP nu a ajuns la un consens pentru susținerea Guvernului Orban. Membrii partidului condus de Eugen Tomac sunt nemulțumiți de faptul că liderul PNL i-a informat că nu vrea înființarea Ministerului pentru Relația cu Moldova și nici emiterea unei ordonanțe de urgență privind alegerea primarilor în două tururi.
De cealaltă parte, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va fi unul monocolor, format numai din liberali.
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, marți, că a ajuns la un acord cu PNL în privința tuturor cerințelor ALDE, astfel că formațiunea politică va decide în forurile statutare susținerea învestiturii Guvernului condus de Ludovic Orban.
USR a publicat, marți, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban, liderul formațiunii, Dan Barna, afirmând că mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vor cădea de acord în zilele următoare.
Printre condițiile cuprinse în document se numără abrogarea OUG 114, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, abrogarea legii recursului compensatoriu, desființarea pensiilor speciale, susținerea inițiativei „Fără penali în Funcții Publice”, implementarea recomandărilor din raportul MCV.
USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.
Kelemen Hunor a afirmat, marți, că Guvernul Orban are șanse să fie validat în Parlament, însă UDMR vrea un acord scris de colaborare. Parlamentarii maghiari cer ca Guvernul să nu dea OUG în Justiție, sistemul electoral sau administrație și să vină cu un buget de stat până pe 15 decembrie.